Happy Birthday!

Fotoalbums. We kennen ze allemaal nog. Dikke logge boeken, vaak met een mooie band, soms zelfs met een gouden randje. Dik papier met de foto’s erop, vastgeplakt met hoekjes (zodat je ze nog kon wisselen!), dubbelzijdig fototape, en later met fotolijm. Zelf plakte ik ze ook ooit een heel weekend lang in, omdat we waren blijven steken bij mijn 4e jaar. Plechtig schreef ik de data erbij, op het door mij getrokken potloodlijntje (die ik natuurlijk later weer netjes uitgumde). Wat een gedoe. Ik geloof dat ik ben blijven steken op mijn 6e jaar, de rest zit allemaal in mapjes en dozen. Wel hebben we van elke zomervakantie een album, en op een gegeven moment was daar het digitale tijdperk. Eerst bewaarden we de foto’s alleen nog op de computer, toen bedachten we dat we ze ook leuk konden laten afdrukken, of zelfs een hema fotoalbum laten maken.

Mijn oog viel zo’n jaar geleden op de ‘taartfoto’s’. Ieder jaar weer zette mijn moeder me achter mijn verjaardagstaart en maakte een prachtig portret; ik stralend (want jarig) en de kaarsjes op de taart verlichten mijn gezicht met hun warme gloed, ieder jaar meer. Mijn aandacht ging naar mijn gezicht, ik ontdekte namelijk dat naast het lachende portret, er ook altijd een was waarop ik de kaarsjes uitblies. Vol overgave, op naar het nieuwe jaar. De rook van de zojuist gedoofde kaarsjes vloog me op sommige foto’s in het gezicht. Die foto’s werden niet altijd ingeplakt, omdat ze minder ‘mooi’ zijn om naar te kijken in het album.

Heeft niet iedereen zulke foto’s? Ik vroeg het aan vrienden, kennissen, klasgenoten, familie… Ze stuurden me hun taart-uitblaas-foto’s. Dus toch! Nog steeds vind ik het zeer bijzondere foto’s om naar te kijken. Ik begon met het sparen van nog meer soorten foto’s die ‘iedereen’ in zijn of haar album heeft, daarover later meer hier!

happybirthday_copyrightfloorwinter_01
happybirthday_copyrightfloorwinter_02
happybirthday_copyrightfloorwinter_09
happybirthday_copyrightfloorwinter_03
happybirthday_copyrightfloorwinter_04
happybirthday_copyrightfloorwinter_05
happybirthday_copyrightfloorwinter_08
happybirthday_copyrightfloorwinter_06
happybirthday_copyrightfloorwinter_07