Twee keer knipperen

Twee mensen, samen, zittend op een muurtje. Zij met haar voet in het water. Hij leunend op een rek. Links komt er nog net een stukje boom in beeld, alsof de fotograaf die er expres nog even op heeft gezet. Na nog eens wat meer ingespannen turen, leek er toch iets vreemd aan dit negatief te zijn. Toch maar eens even inscannen. Aha. We hebben hier te maken met een fenomeen wat nu niet meer bestaat. Niet goed doorgedraaid met als resultaat een negatief wat twee keer belicht. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer per ongeluk, dat is wat ik zo prachtig vind aan deze foto. Het is een ongelukje, met een heel bizar resultaat.

Het liefdeskoppel bevindt zich op een muurtje, in het water, omringd door bootjes, en zwevende huisjes. Een – toendertijd – mislukte foto. Want ja, nu staan ze er niet zo scherp op als ze wilden en bovendien is vermengt alles zich tot een grote soep van details. Misschien dat degene die de foto nam, de voorbijganger, niet gewend was aan het zware toestel. In de haast de foto te nemen, draaide hij het rolletje niet goed door. Of ze hebben dat zelf niet goed gedaan, in de haast zich te laten fotograferen door de voorbijganger, die na lang wachten eindelijk voorbij liep.

De bootjes mengen zich met haar voeten, de huizen met haar vest. De details zeggen meer dan woorden, er lopen twee werelden door elkaar. Is dat de voet van dezelfde vrouw, die leunt tegen het hek? Het lijken wel andere schoenen, maar ja, wat zegt dat. Vrouwen en schoenen… Het is een zelfde soort rok met print, even wijd. Ik twijfelde even, maar het horloge met donker gekleurde band zei mij alles. Wederom aan de linkerarm, rechtsonder nog nèt in beeld (in detail te zien op de 2e en 3e foto hieronder). Ze kijkt uit over het water, haar voet leunend op het hek, een bootje dobbert onbemand op de rimpelingen in het water. Het bootje zal niet veel gedobberd hebben, want het staat ongeloofwaardig scherp op de foto. Het is hoogstwaarschijnlijk de enige foto waar ze samen op staan tijdens deze reis, dankzij de voorbijganger.

 

Origineel_FloorWinter