Twee keer knipperen

Twee mensen, samen, zittend op een muurtje. Zij met haar voet in het water. Hij leunend op een rek. Links komt er nog net een stukje boom in beeld, alsof de fotograaf die er expres nog even op heeft gezet. Na nog wat minuten ingespannen turen en knipperen, leek er toch iets vreemd aan dit negatief te zijn…. We hebben hier te maken met een fenomeen dat in de digitale fotografie niet meer bestaat. Het effect van een analoog toestel, waarbij het rolletje niet goed genoeg is doorgedraaid, voor de volgende foto gemaakt werd. Resultaat: een negatief dat twee keer wordt belicht. Per ongeluk.

Het liefdeskoppel bevindt zich op een muurtje, in het water, omringd door bootjes, en zwevende huisjes. Een mislukte foto. Ze staan er niet zo scherp op als ze wilden en bovendien vermengt alles zich tot een grote soep van details. Misschien dat een voorbijganger de foto nam, gehaast. Niet gewend was aan het zware toestel. Onderweg, maar bereid even te stoppen, nam de voorbijganger de foto. De voorbijganger draaide in de haast het rolletje niet goed door. Of ze hebben dat zelf niet goed gedaan, in hun haast om zich te laten fotograferen door de voorbijganger, die na lang wachten eindelijk voorbij liep.

De bootjes mengen zich met haar voeten, de huizen met haar vest.

De details zeggen meer dan het geheel, er lopen twee werelden door elkaar. Is dat de voet van dezelfde vrouw, die leunt tegen het hek? Het lijken wel andere schoenen? Het is een zelfde soort rok met print, even wijd. Ik twijfelde even, maar het horloge met donker gekleurde band zei mij alles. Wederom aan de linkerarm, rechtsonder nog nèt in beeld. Ze kijkt uit over het water, haar voet leunend op het hek, een bootje dobbert onbemand op de rimpelingen in het water. Het bootje zal niet gedobberd hebben, want het staat ongeloofwaardig scherp op de foto. Het is misschien wel de enige foto waar ze samen op staan tijdens deze reis, dankzij de voorbijganger.

Het was zo frustrerend om een kras over het gezicht van mijn oma (jaa, dit zijn dus mijn opa en oma!) te zien toen ik de foto uiteindelijk onder de scanner legde. Wil je weten waarom? Bekijk dan mijn project ‘Gisteren is vandaag’.

Vorige
Vorige

Hoe een blokkendoos de inspiratie kan vormen voor een complete huisstijl

Volgende
Volgende

Website voor Artedite Healing