Ontworpen fotoalbums om zelf in te vullen: het Pure design

Kroost biedt ontworpen fotoalbums aan die je alleen nog maar hoeft in te vullen. Ze gunnen ieder kind een mooi album, maar begrijpen ook dat het tijdrovend en lastig is om zelf te maken. Daar bieden ze de oplossing voor: een makkelijk in te vullen fotoboek. Ik ontwierp het stramien van alle boeken. Dat is de basis van elk boek, het bepaalt de indeling van de witruimte, plaatsing en grootte van de foto’s, maar ook van tekst. Omdat het ontwerp al klaar ligt, hoef je alleen je foto’s erin te slepen.

Nieuw! Een tijdloos en minimalistisch design: Pure

De eerste reeks boeken die ik ontwierp voor Kroost was de Happy colors reeks. Een vrolijke stijl waarbij kleur de basis vormt en meegroeit met het kindje in ieder boek, maar ook met de seizoenen. Illustrator Alijt ontwierp ook een eigen reeks boeken, waarbij ik de illustraties in de mooiste composities in de verschillende boeken mocht plaatsen. Maar een tijdloos en minimalistisch design was er nog niet…

Op de basislaag die ik al had ontworpen ging ik aan de slag met schetsen voor de nieuwe lijn. Samen met Kroost was er al een duidelijke richting gekomen: het moest een rustig en tijdloos design worden. Ik probeerde verschillende typografie, grafische elementen en plaatsing van de tekst uit. Mijn favoriete onderdeel van het proces. Op dat moment kan je als ontwerper in alle vrijheid spelen met de elementen die je hebt. Daarna begint het elimineren van de minder sterke schetsen en de finetuning.

Het begon met een volledig wit boek met zwarte typografie: zéér minimalistisch. Het proces eindigde met meer kleur! Je kunt voor elk jaar een ander kleurtje kiezen, of alle boeken in dezelfde kleur (of wit) nemen. Best lastig kiezen nog ;-). Maar dat is nou juist zo fijn, je kunt eventueel nog wisselen van kleur of design terwijl je het album aan het invullen bent.

Klassiek, maar zéker niet saai

Een trouwalbum is van een ander kaliber dan een album over een levensjaar van een opgroeiend kindje. De foto’s in laatstgenoemde albums mogen wat mij betreft juist lekker alledaags zijn. Dat is wat je later terug wil zien, omdat je al die details vergeet. Extra leuk om dat in je fotoalbum terug te zien. Denk maar aan hoe je kijkt naar je eigen fotoalbums. ‘Hoe zag onze keuken er toen uit? Wie houdt mij daar zo lief vast? Wat een leuk jasje had ik aan?!’ Het gaat om familie, vrienden en de leefomgeving.

Kroost had 2 designs die echt voldoen als babyboeken, waarbij er tussen de foto’s en het ontwerp meer interactie plaatsvond. Het Pure design biedt wat nieuws. Dit ontwerp draagt de foto’s. Zelfs als je een kleur kiest voor de cover, maakt het niet uit hoe druk de foto’s zijn die je in het boek plaatst. Het pure design bevat veel lucht door de klassieke typografie (met hier en daar een speelse knipoog!) en rustige layouts. Het maakt niet uit hoe druk de foto’s zijn die je erin plaatst, het wordt altijd mooi.

 

Meer over de designs vind je hier:

Vorige
Vorige

Waarom de vormgeving van een jaarverslag begint met een template-ontwerp

Volgende
Volgende

Ik ben iets nieuws gestart…